Støtt laget ditt – det hjelper!

Forskning viser at du kan påvirke ditt lags mulighet til å vinne kampen.

Dommeren er selvsagt den viktigst personen å påvirke i tillegg til å oppildne egne spillere til å yte 100% hele kampen. Det er ikke gjort skikkelig grundig forskning på spilleres innsats, men med hensyn til påvirkning av dommere har forskningen kommet lenger.

Det har blitt forsket på antall tilleggsminutt i La Liga på 90-tallet(Palacios-Huerta: Favoritism Under Social Pressure), hvor resultatene var klokkeklare. Dommeren la til 35% mer tid når hjemmelaget trengte det og 30% mindre dersom hjemmelaget ledet kampen!
I Italia ble 2006/2007 sesongen delvis spilt uten tilskuere da en politimann mistet livet i sammenheng med tilskuerbråk. Dette gav en mulighet til å sjekke forskjellen på kamper med og uten tilskuere. Også her var tallene klare. Med tilskuere fikk hjemmelaget flest frispark for og færrest fule kort. Mens uten tilskuere fikk bortelaget flest frispark for og færrest gule kort.
En annen studie i England har vist at dommere så fotballkamper uten lyd gav 15% færre frispark. Dommere blir altså påvirket.

Moralen er: Gå på kamp og støtt laget ditt. Det hjelper!

Kilde:Josimar 8 -2013 , Palacios-Huerta: Favoritism Under Social Pressure, Favoratism under Pressure.


Posted

in

, , ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *