Hvordan fungerer strømprisen?
I høst har strømprisene på strøm fluktuert og prisene har gått opp til å være langt over normalen. Hvorfor har strømprisen gått opp og hvorfor varierer prisen fra dag til dag? For å finne en passende strømleverandør kan du sammenligne strømleverandører på forskjellige nettsider som hos byttstrømmen.no.
Hva er det som påvirker strømpriset?
Enkelt forklare er det tilgang og etterspørsel som styrer priset av strømmen. Strømmen vi bruker selges på det åpne markedet Nordpool der prisene styres etter tilgang og etterspørsel. Alle selskapene som selger strøm kjøper strømmen fra Nordpool. Så alle strømselskapene sitter i den samme båten.
Tilgangen til strøm
Strømprisen i Norge påvirkes i hovedsak av to ting: tilgangen til strøm, dvs kraftselskapenes mulighet til å produsere strøm og hvor stor etterspørselen det er av strøm til ulike tidsperioder.
Tilgangen til strøm påvirkes her i landet fremst av hvilket vær det er. Det meste av strømmen kommer fra vannkraft. Strømproduksjonen til vannkraft er avhengig av tilgang til rinnende vann. Rinnende vann kommer fra regn, så når det renger mye kan kraftselskapene produsere mye strøm. Når det regner lite får kraftselskapene mindre muligheter til å produsere strøm fordi vann-nivåene i magasinene synker.
Etterspørsel av strøm
Etterspørsel styres fremst av hvor stort behov bedrifter og privatpersoner har til å bruke strøm. I privatmarkedet står oppvarming for den desidert største bruken av strøm i følge energinorge. Hele 53% av det gjennomsnittlige strømforbruket i Norge går til oppvarming. Varmtvann er på andre plass med 13%.
Hvor stort behov folk flest har til oppvarming styres fremst av været. Når det er kalt ute stiger behovet for oppvarming, hvilket fører til av etterspørselen på strøm går opp. Det er derfor at strømprisen oftere er dyrere om vinteren enn om sommeren.
Når er strømmen som dyrest?
Dette er det ingen fasit til men en “perfect storm” vil være en kall vinter med lite regn og snø. Da klarer ikke strømprodusentene som produserer el av vannkraft til å produsere nok strøm samtidig som at etterspørselen av strøm går opp.
Siden ingen klarer å styre været er det vanskelig å prøve å forutsi strømprisen langt frem i tid.
Hvordan kan jeg få ned strømregningen?
Viktig å tenke på er at nettleien kan du ikke påvirke. Nettleien betales til det lokale kraftselskapet som er ansvarlige for det lokale strømnettet. Denne delen av markedet er regulert av staten, hvilket betyr at de lokale strømselskapene ikke kan ta hvilken pris de vil. Dermot må de lokale strømselskapene investere nok for å holde infrastrukturen av kraftnettet i god stand. Det kan variere litt hvor du bor i landet til hvor stort behov det er for lokale investeringer i kraftnettet. Derfor kan prisen, dvs nettleien variere litt fra sted til sted i Norge
Du kan velge strømselskap for din strømforbruk
Det du kan påvirke når det gjelder din egen strømregning er av hvem du kjøper strømmen du bruker. Her kan du velge strømselskap selv og dette kan ha stor innvirkning på din strømregning.
Det finnes over 100 strømselskaper i Norge og de fleste har flere ulike strømavtaler. De vanligste er spotpris, variabel pris og fast pris.
Spotpris funger normal slik at prisen av strømmen beregnes en gang i timen gjennom noe som kalles timespot. Spotprisavtale kan fås hos selskaper som NorgesEnergi og Fjordkraft.
Variabel pris fungerer oftest slik at strømprisen oppdaterer seg sjeldnere, typisk hver 5e uke.
Med fastpris bestemmes prisen av strømmen innen du har brukt strømmen for en periode frem i tiden, for eksempel 12 måneder frem i tid.
Hvordan skiller seg strømselskapenes prising?
Strømselskapene lever av det som kalles påslag. Påslag er prisen strømselskapene tar betalt for å levere strømmen. Her finnes det mange ulike måter det legges på påslag. Normalt tar de fleste strømselskapene et månedsgebyr som de kan kalle abonnement eller månedspris. Mange selskaper tar og et påslag du betaler per kilowatt-time du bruker. Med denne ordningen betaler du et større påslag desto mer strøm du bruker.
Hvis du signerer en fast avtale må altså da strømselskapene prøve å selge en fastpris som er gjennomsnittlig over markedsprisen over et år. Fordi ingen klarer å forutsi strømprisen et år frem i tid og fordi selskapene tar inn en risikovurdering i hvilket pris de kan gi sine kunder vil du mest sannsynlig ikke komme rimeligere ut med en fastpris avtale enn på en spotavtale.
Spotavtaler på strøm lønner seg oftest
Spotavtaler har vist seg at oftest være de mest rimelige avtalene. Enkelt og greit fordi at du alltid får kjøpe strømmen til markedspris. Som regel klarer man ikke å lure markedet. Det samme gjelder i rentemarkedet. Der lønner det seg oftest å ha flytende rente.
Leave a Reply